Bedrijfsbegeleider hbo/wo-stagiairs

Opleiding ELBHO®-gecertificeerd bedrijfsbegeleider
meld je aan

Opleiding ELBHO®-gecertificeerd bedrijfsbegeleider

Als erkend opleidingspartner van Stichting ELBHO verzorgt praktiZ de 2-daagse opleiding tot ELBHO®-gecertificeerd bedrijfsbegeleider.

Bedrijfsbegeleiders zijn verantwoordelijk voor de begeleiding van hbo/wo-stagiairs. Zij nemen deze rol serieus. Dat is niet voor niets. Het goed begeleiden van hbo/wo-stagiairs legt een grote verantwoordelijkheid bij de bedrijfsbegeleider.

Hoe zorg je voor een passende stage- of afstudeeropdracht? Hoe werf je een stagiair en voer je een solliciatiegesprek? Hoe begeleid en beoordeel je? Hoe bepaal je of iets goed of minder verliep? Tegen welke valkuilen loop je aan? En hoe ga je daarmee om?

De opleiding ELBHO®-gecertificeerd bedrijfsbegeleider begint bij de werving van stagiairs. Je krijgt handvatten aangereikt om alle competenties te verwerven die je nodig hebt om een hbo/wo-stagiair te begeleiden, te beoordelen en te evalueren. Ander bijkomend voordeel: je wordt opgeleid met andere bedrijfsbegeleiders. Je leert dus van én met elkaar!

 

Verkort EVC-traject

Heb je al behoorlijk wat ervaring met het begeleiden van stagiairs? Bekijk dan ons verkort EVC-traject en informeer naar de mogelijkheden.

Om deel te nemen aan de opleiding gecertificeerd bedrijfsbegeleider moet je over minimaal hbo denk- en werkniveau beschikken. Je kunt dit op drie manieren aantonen:

1. Diploma hbo/wo

Je toont dit eenvoudig aan met een hbo/wo-diploma.

2. Ervaring

Als je niet over een hbo/wo-diploma beschikt, maar wel langer dan 2 jaar in een (leidinggevende) functie functioneert waarbij je stagiairs begeleidt (of verwacht wordt dat je stagiairs begeleidt), gaan we ervan uit dat je de opleiding kunt volgen. Je toont dit aan door het overleggen van een cv, functieprofiel of arbeidsovereenkomst. 

3. Toelatingstest

Ben je korter dan 2 jaar in een (leidinggevende) functie werkzaam waarbij je (nog) geen stagiairs hebt begeleid? Dan kun je bij praktiZ een toelatingstest doen. Bij succesvolle afronding van de toelatingstest word je toegelaten tot de opleiding. 

Inhoud

Tijdens de 2-daagse opleiding leer je vooral door te doen. Het intensief en praktisch trainen van vaardigheden is bedoeld om de praktijk zo realistisch mogelijk na te bootsen en daarmee jouw leerrendement te verhogen.

Je oefent bijvoorbeeld met het schrijven van een stage- of afstudeeropdracht en je voert een voortgangs- of beoordelingsgesprek. Je zult ervaren dat je met behulp van verschillende gesprekstechnieken in staat bent om de student te voorzien van (voortgangs) gerichte feedback en beoordeling.

Qua kennis biedt de opleiding je inzicht in de verschillende vormen van stages & eisen van de opleiding, de vereisten van de Stichting ELBHO, hoe om te gaan met uren, werktijden en ziekte, juridische & ethische aspecten en functiebeperking en aanpassing van werkomstandigheden.

Onderwerpen

In de tweedaagse opleiding komen de volgende onderwerperen aan de orde:

  • vacatures & sollicitaties
  • vormen van stages & eisen stellen aan de student
  • begeleiding stagiair & taken van bedrijfsbegeleider
  • planning, voortgang en deadlines
  • presenteren/verdedigen en kennisoverdracht
  • verslaglegging & rapportages
  • persoonlijke ontwikkeling
  • evaluaties en beoordelingsgesprekken
  • uren, werktijden en ziekte
  • verantwoordelijkheden en delen van informatie
  • functiebeperking en aanpassing werkomstandigheden
  • juridische & ethische aspecten

Portfolio

Na het volgen van de opleiding bestaat het examen uit het maken van een portfolio. In het portfolio verzamel je bewijsstukken van het geleerde en de beoefening daarvan in de praktijk. 

Onderdelen portfolio

A. Opstellen van een stage-/afstudeeropdracht of stagevacature.
B. Voeren van een sollicitatiegesprek.
C. Beschrijven van het stagebeleid.
D. Beoordelen van een (tussentijdse) stagepresentie.
E. Beoordelen van een (tussentijds) stageverslag of scriptie.
F. Evaluatie bedrijfsbegeleider richting student.
G. Evaluatie student richting bedrijfsbegeleider.

Procedure

Uiterlijk 6 maanden na de laatste opleidingsdag verstuur je het portfolio naar praktiZ. PraktiZ controleert het portfolio op aanwezigheid van alle onderdelen. Is het portfolio compleet dan stuurt praktiZ het door naar Stichting ELBHO. De examinator van Stichting ELBHO beoordeelt binnen 6 weken het portfolio. Als je geslaagd bent, ontvang je van praktiZ het certificaat. 

Aanmelden

De 2-daagse ELBHO®-gecertificeerd bedrijfsbegeleider wordt het gehele jaar door aangeboden. Je kunt je direct aanmelden. Vul je gegevens in op het contactformulier. De opleiding start vanaf 4 deelnemers.

Datum en locatie

In overleg worden de data van de 2 opleidingsdagen en de locatie gepland.

Kosten

Informeer naar de kosten van deze opleiding. Stuur een bericht via het contactformulier.

 

Wil je meer informatie?

Neem vandaag nog contact op!

Contact 

Telefoon: +31 6 22 59 22 02
E-mail: info@praktiz.nl